Sezam to jednoroczna roślina oleista, która należy do rodziny połapkowatych, obejmuje około 20 gatunków. Kojarzy się przede wszystkim z daniami azjatyckimi, które mają charakterystyczny, lekko orzechowy aromat. Sezam stanowi podstawowy składnik pasty tahini, która z kolei dodawana jest do chałwy czy hummusu. Ziarna mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale również istotne dla zdrowia właściwości. W związku z tym warto pamiętać o jego włączeniu do zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, co wpłynie nie tylko na ogólną poprawę kondycji organizmu, ale przede wszystkim włosów, skóry i paznokci.
Zwykle sezam spożywany jest w gotowych produktach spożywczych, w których stanowi jeden ze składników. Producenci oferują ich szeroki wybór. W ofercie firmy Unitop, wiodącego producenta w branży słodkich przysmaków z sezamu, dostępne są między innymi: miękkie i smaczne chałwy, słodkie cukierki, chrupiące sezamki czy batony. Można z niego także przygotować smaczne, domowe dania i potrawy- zarówno na słodko, jak i na słono. Nie zapominając, że sezam jest wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, fitosteroli, fosforu, żelaza, cynku i magnezu.