Dlaczego warto spożywać kombuchę?

Kombucha, określana inaczej mianem grzyba herbacianego lub japońskiego, to nic innego jak kolonia bakterii połączona z kulturą drożdży. Występuje w formie galaretowatej masy. Można z niej przygotować specjalny napój, który wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. W tym celu wystarczy dodać omawiany składnik do litra czarnej bądź zielonej herbaty, dosypać pół szklanki cukru, dokładnie wymieszać, przykryć całość gazą i odstawić w zacienione miejsce na kilka dni. 

Świetny sposób na regulację pracy wielu narządów ciała 

Kombucha jest napojem znanym w medycynie chińskiej od ponad dwóch tysiącleci. Zawiera m.in. kwas octowy, kwas mlekowy, witaminy z grupy B i C, cynk, wapń, magnez, kofeinę oraz polifenole. Działa na organizm antyoksydacyjnie, czyli neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom komórek i starzeniu się skóry. Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego (lepsze trawienie) i wspomaga proces regeneracji wątroby. Jakby tego było mało, sprzyja spokojnemu zasypianiu, wzmaga apetyt, obniża nadciśnienie tętnicze i zły cholesterol, niweluje objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i hamuje rozwój reumatyzmu czy nowotworów. Kombuchę wykorzystuje się też do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych – zwłaszcza toników do demakijażu, preparatów antytrądzikowych, kremów na zmarszczki, peelingów oraz odżywek do włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − trzy =