Kawa jest popularnym napojem. Smakowitym oraz aromatycznym, wyjątkowym i godnym polecenia. Kawa może być oferowana w formie mielonej, rozpuszczalnej lub ziarnistej. Ta ostatnia kawa jest najbardziej aromatyczna, a prawdziwi smakosze kupują tylko taką kawę. Może być o smaku kawy lub dodatkowo aromatyzowana pomarańczami, cytrynami, malinami i tym podobnymi owocami. Kawa w ziarnach powinna być mielona tuż przed parzeniem. Jest to znakomite rozwiązanie, dzięki któremu będzie można serwować najsmaczniejszą, pięknie pachnącą kawę. Dobra jakość kawowego naparu ma ogromne znaczenie, a klienci uwielbiają wspaniały kawowy napar. Kawę serwuje się z mlekiem i cukrem, tylko z mlekiem, tylko z cukrem, z miodem, imbirem i kardamonem. Niektórzy smakosze uwielbiają kawę z dodatkiem cynamonu. Pyszna kawa to podstawa, a niejedna osoba marzy o kawie niczym z marzeń.
Nie każdy człowiek (np. z powodów zdrowotnych) może pić kawę. Jeśli nie może sobie pozwolić na spożywanie kawy, to wówczas warto zacząć pić zieloną herbatę, yerba mate czy inne rodzaje herbaty (sprawdź np.: herbata zielona Oolong). Jakość naparu ma znaczenie, a najlepsze są herbaty liściaste, nie z saszetek. Lepiej wydać kilkanaście złotych na dobrą herbatę niż kilka złotych na herbatę niskiej jakości. W Polsce pije się gorzką lub słodzoną herbatę. Niektórzy lubią zieloną lub czarną herbatę z dodatkiem mleka. Miód także bywa używany do słodzenia herbaty. Herbata zielona ożywia, orzeźwia, chroni przed nowotworami. Warto taką herbatę spożywać regularnie, na przykład dwie filiżanki dziennie są znakomitym sposobem na ożywienie niejednej osoby.