Kawa jednorodna – czym się charakteryzuje?

Dobrej jakości kawa jednorodna smakować będzie na pewno zupełnie inaczej niż dostępne w sklepach popularne mieszanki. Kupując tego typu produkt ma się pewność, że każda kompozycja jest wyjątkowa, posiada indywidualną kwaskowatość, intensywność smaku oraz poziom zmielenia ziaren. Dzięki temu każdy miłośnik kawy będzie w stanie znaleźć taką, która wpasuje się dokładnie w jego gusta.

Kawa jednorodna – czyli jaka?

Ten typ kawy najprościej wytłumaczyć można, jako kawę, której wszystkie ziarna pochodzą dokładnie z tego samego miejsca. Zazwyczaj będzie to określony region geograficzne lub konkretny kraj. Znaleźć można również kawy jednorodne pochodzące z określonych plantacji. Ofertę tego typu znajdziemy także w polskich sklepach zarówno stacjonarnych jak i online. Bogaty asortyment prezentuje między innymi MK Cafe na stronie https://mkfresh.pl/kawy/kawy-jednorodne.

Do niewątpliwych zalet tego rodzaju kawy należy szeroki wybór smaków charakterystyczny dla konkretnych ziaren jakie możemy uzyskać po zaparzeniu. Co ważne na opakowaniach znajdziemy skrótowy opis, czego spodziewać możemy się po danym rodzaju kawy. Jest to także gwarancja czystego smaku, identycznego za każdym razem, gdy kupimy kolejne opakowanie. Kawy tego typu pijane są zazwyczaj bez mleka, cukru czy innych dodatków a najbardziej polecaną metodą zaparzania jest to w ekspresie typu chemex. Często znajdziemy je serwowane w formie espresso w małych, modnych kawiarniach oraz na półkach profesjonalnych baristów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 13 =