W każdej kuchni najważniejszy jest kucharz, ale żeby on mógł sprawnie pracować, potrzebna jest dobrze wyposażona i ergonomiczna przestrzeń. Ważne by mógł bezpiecznie pracować, miał odpowiedni blat do krojenia i przyrządzania potraw oraz miał dostęp do odpowiednich urządzeń kuchennych. Bez takich sprzętów, praca kucharza jest bardzo ograniczona.
Podstawa pracy każdego kucharza do duży blat roboczy i zestaw noży wysokiej klasy. Jednak to nie wystarczy do pracy w lokalu gastronomicznym. Niezbędne będą urządzenia do obróbki termicznej, opiekacze, frytownice, tostery i elektryczne patelnie. Kuchenki, piekarniki, płyty grillowe i naleśnikarki. Taborety gazowe i elektryczne, które dostępne są m.in. na stronie https://termosy.com.pl/Taborety-gazowe-i-elektryczne-c91. Ponadto różnego rodzaju garnki, kociołki, termosy, warniki i podgrzewacze. Wszelkie urządzenia do obróbki mechanicznej jak miksery, szatkownice, maszynki do mięsa czy piłki do kości, roboty wielofunkcyjne. Oraz wiele innych mniejszych i większych urządzeń.
Wszystkie urządzenia trzeba dokładnie dostosować do profilu lokalu tak by pomagały w pracy kucharzowi, ale nie zabierały niepotrzebnie miejsca w kuchni.