Jak poprawnie palić w piecu?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jest co prawda jeszcze lato ale już widać zbliżający się jego koniec, a więc zaczynamy się zastanawiać nad ogrzewaniem naszego domu w sezonie jesienno-zimowym. Jeśli posiadamy w swoim domu piec centralnego ogrzewania w którym głównym opałem jest drewno i węgiel to na samym początku najważniejsze jest aby zakupić dobrze wyselekcjonowane drzewo, a także węgiel o wysokiej kaloryczności. W tym temacie warto odwiedzić stronę internetową https://iresta.com.pl/ – tam uzyskamy informację o tym, gdzie znajduje się skład opałowy sprzedający drewno opałowe, a także wysokiej jakości węgiel.

Jakie są sposoby rozpalania w piecu?

Jeśli już zakupiliśmy odpowiednio wysokiej jakości opał, zastanówmy się jak palić w piecu aby ten materiał opałowy był jak najbardziej efektywnie wykorzystany. Coraz bardziej popularnym sposobem palenia w piecu centralnego ogrzewania jest palenie od góry. W przeciwieństwie od rozpalania od dołu, gdzie najpierw kładziemy papier, później drzewo i po zapaleniu się drzewa dosypujemy węgiel, przy rozpalaniu od góry kolejność jest odwrotna. A więc wkładamy do kotła węgiel, później drzewo i od góry rozpalamy wszystko przy pomocy papieru.

Podczas tradycyjnego rozpalania od dołu z komina, szczególnie w początkowej fazie wydobywa się gęsty dym co może być nieprzyjemne dla mieszkańców sąsiadujących z naszą posesją, poza tym węgiel się szybko spala, a piec i komin są mocno zanieczyszczone przez sadzę. Przy rozpalaniu od góry sytuacja jest zdecydowanie bardziej korzystna, z komina wydobywa się dym w niedużej ilości co ma wielkie znaczenie dla środowiska naturalnego. Oprócz tego ten sposób palenia pozwala zaoszczędzić wydatki związane z opałem nawet do 30%, a piec i komin są zdecydowanie mniej zanieczyszczone sadzą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*