Wino jest idealnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, dlatego każdy gospodarz powinien zadbać o ich właściwy wybór podczas organizowanego obiadu czy kolacji. Aby odkryć ich walory smakowe, należy zdawać sobie sprawę, jak połączyć smak potraw i trunku. Klasyczne zasady mówią o tym, by białe rodzaje łączyć z rybami i owocami morza, a czerwone z mięsem. A co z różnymi rodzajami wina? Do czego pasują gatunki wytrawne? Okazuje się, że wielu koneserów i znawców wina, odchodzi od tej metody, przychylając się do indywidualnego wyboru. Specjaliści, dzięki swojej ogromnej wiedzy, mogą jednak pozwolić sobie na zgłębianie tematu i poszukiwanie najlepszych rozwiązań. W przypadku laików warto jednak poznać podstawowe zasady i wybrać produkt dostępny choćby z poniższej oferty https://winostyl.pl/wina-czerwone-wytrawne.
Wytrawne wina można podzielić oczywiście na białe i czerwone. Te pierwsze podawane są głównie jako aperitif, czyli bezpośrednio przed posiłkiem. W ten sposób poprawiają pracę żołądka i przyspieszają procesy trawienne. Jeśli zaś chodzi o mocne, czerwone wina to najlepiej pasują z grillowaną wołowiną oraz dziczyzną, która ma wyrazisty smak. Z kolei do pieczeni zaleca się serwować starsze wina wytrawne w temperaturze pokojowej. Można je również podawać do serów, stosując bazową zasadę. Do gatunków łagodnych- wina delikatne, białe, natomiast ostrych- czerwone, wytrawne. Stosując się do tych reguł, można podkreślić smak potraw i wydobyć bukiet win.