Wasabi – niezbędny dodatek do sushi

Każda kuchnia ma swoje charakterystyczne dodatki i składniki spożywcze. W przypadku Japonii będzie to wasabi, określane jako japoński chrzan. Nazwa wzięła się ze specyficznego smaku i zapachu, które do złudzenia przypominają smak europejskiego warzywa korzeniowego. Ma silny i ostry aromat, który pozostawia w gardle piekące uczucie. Wyróżnia się zielonym kolorem i stanowi niezbędny dodatek do sushi.

Siła tradycji

Wasabi jest podawane do sushi jako dodatek, którego zadaniem jest oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem potrawy. Oprócz tego wykorzystywane jest ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Zawiera między innymi: prowitaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C czy związki siarkowe. Badania naukowe potwierdzają również przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie wasabi, a także przeciwdziałanie zatruciom pokarmowym. Pokazuje to, że stosowane jest nie tylko ze względu na wielowiekową tradycję, ale również niepowtarzalne walory smakowe, a także silne działanie lecznicze i prozdrowotne. Oryginalna pasta wykonana jest z obranego ze skórki, surowego i dokładnie startego kawałka korzenia wasabi japońskiej. Naturalnie bylina zajmuje brzegi czystych strumieni i wciąż obmywana jest płynącą tam wodą. Rośnie na terenie Korei, Tajwanu i Japonii. W Polsce niedostępny jest w postaci korzenia, ale można go zakupić w wersji sproszkowanej np. za pośrednictwem adresu https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/wasabi-w-proszku-100g/. Wymieszany z niewielką ilością wody daje gęstą i ostrą pastę, idealną do sushi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 7 =