Piekarnia to lokal specjalizujący się w wytwarzaniu chleba, bułek oraz innych smacznych wypieków ze zbóż. Najważniejszą rolę odgrywa tutaj oczywiście piec, ponieważ pozwala na zautomatyzowanie pracy i uzyskiwanie produktów wysokiej jakości. Poza tym, to od jego funkcjonalności w ogromnej mierze zależy sprawność obsługi klientów, a tym samym ich zadowolenie. Przy wyborze konkretnego modelu należy kierować się przede wszystkim sposobem jego zasilania, ceną, mocą przerobową i parametrami technicznymi.
Obecnie najczęściej wybierane do piekarni są piece elektryczne wsadowe, wyposażone w grzałki metalowe bądź ceramiczne. Ich kluczową zaletą jest posiadanie funkcji odrębnej regulacji poszczególnych komór, co oznacza, że użytkownik może precyzyjnie kontrolować temperaturę z uwzględnieniem potrzeb termicznych określonych wypieków. Kolejne niewątpliwe atuty tych konstrukcji, to kompaktowy rozmiar, nieskomplikowane serwisowanie oraz łatwy dostęp do podzespołów i części składowych. Alternatywę stanowią piece wsadowe termoolejowe, w których głównym czynnikiem odpowiedzialnym za rozprowadzanie ciepła jest olej. W tym przypadku mamy do czynienia z doskonałym utrzymywaniem pożądanej temperatury pieczenia, ale jednocześnie ze zwiększoną awaryjnością i zajmowaniem sporej ilości miejsca w zakładzie (powierzchnia robocza wynosi nawet 10-15 m2) . Na rynku są również dostępne następuje rodzaje pieców:
– obrotowe wózkowe – z wytwornicą pary oraz wymiennikiem ciepła w postaci palnika, ewentualnie grzałki,
– cyklotermiczne – działające w oparciu o turbinowe rozprowadzanie gorącego powietrza (świetne do wypieku drożdżówek),
– wsadowe rurowe – nośnikiem temperatury są w nich rury stalowe wypełnione wodą destylowaną.