W jaki sposób przetransportować produkty w niskiej temperaturze?

Duża część produktów spożywczych wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dotyczy to zarówno tych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Linie produkcyjne w fabrykach przetwórstwa żywności, a także półki magazynowe i sklepowe są zazwyczaj dobrze przystosowane do składowania wrażliwego na wahania temperatury towaru. Problem pojawia się , kiedy żywność trzeba przetransportować. Z oczywistych powodów należy do tego wykorzystywać jedynie specjalne dostosowane naczepy, nawet jeśli odbywa się to na krótkiej trasie. W tej sytuacji z pomocą przychodzi chłodnictwo transportowe – stanowi ono dział logistyki, który zapewnia bezpieczny przewóz wrażliwych na zepsucie produktów spożywczych. 

Dobrze wyizolowane naczepy

Przewozy te odbywają się przy pomocy specjalnych kontenerów. Są one zbudowane z materiałów izolacyjnych, które umożliwiają utrzymanie niskiej temperatury przez dłuższy czas. Część z nich nie posiada jakiejkolwiek aparatury. Jednak w większości przypadków można spotkać pojazdy wyposażone w dodatkowe urządzenie chłodzące, co ma szczególne zastosowanie latem. Pojazdy te bywają również wysoko wyspecjalizowane. Dysponują często przegrodami i półkami, na których panują różne temperatury chłodzenia. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × dwa =