Oliwki – do jakich dań warto je stosować?

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Oliwki to bardzo popularne owoce hodowane w krajach z regionu Morza Śródziemnego. Ich regularne spożywanie oddziałuje pozytywnie na nasze zdrowie. Przede wszystkim przyczyniają się do szybszej utraty zbędnych kilogramów, kontrolują pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazują właściwości przeciwbólowe oraz zapobiegają rozwojowi groźnych nowotworów. Poza tym dzięki pikantno-gorzkiemu smakowi znakomicie wzbogacają mnóstwo rozmaitych potraw.

Świetny dodatek do sałatek i nie tylko 

W kuchni warto wykorzystywać zarówno oliwki zielone, jak i czarne. Te pierwsze posiadają więcej tłuszczu, natomiast drugie są łagodniejsze. Niezależnie od koloru, warto je dodawać do różnego rodzaju sałatek. Doskonale komponują się zwłaszcza z owocami cytrusowymi, kawałkowanym łososiem oraz kozim serem. Sprawdzą się ponadto w roladkach wołowych, hiszpańskich pierożkach empanadillas, papryce i cukinii faszerowanej, makaronie z tuńczykiem i warzywami, spaghetti po neapolitańsku, a także na pizzach, tartinkach czy bruschettach. Jakby tego było mało, można z nich wykonać pyszną tapenadę, czyli klasyczną pastę do kanapek rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Wysokiej jakości oliwki bez problemu kupimy m.in. w tym konkretnym sklepie internetowym: https://kolebkasmaku.pl/sklep/?filter_rodzaj=oliwki-zielone.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*