Oleje naturalne znalazły wielu zwolenników w polskich kuchniach. Sięga się po nie podczas przygotowywania wielu posiłków. Czy rzeczywiście są one tak dobre? Czy warto ich używać na co dzień w swojej kuchni?
Są stosowane w kuchni są tłoczone na zimno. Tego rodzaju oleje są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie utraciły one cennych właściwości podczas rafinacji. Oleje tłoczone na zimno najlepiej jest spożywać w ich naturalnej formie. Stosuje się je do różnego rodzaju sałatek, dipów, past kanapkowych i innych dań.
Oleje tłoczone na zimno są zdrowe, warto ich używać bo są bogate w witaminy, minerały i naturalne kwasy tłuszczowe oraz naturalne przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu. Spośród olei tłoczonych na zimno można wymienić: olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej rydzowy, olej z ostropestu. Ten ostatni jest stosowany w surówkach, sałatkach, ceniony jest za swój delikatny smak. Oleje roślinne nie tylko wpływają dobrze na zdrowie, ale również działają wzmacniająco.
Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które są odpowiedzialne między innymi za prawidłową przemianę materii. W ich składzie znajdują się jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za prawidłowy poziom cholesterolu oraz prawidłową pracę serca.
Oleje roślinne należy przechowywać w zacienionych miejscach. Światło niszczy ich zdrowotne właściwości. Olejów roślinnych nie należy przechowywać zbyt długo. Najlepiej kupować je w mniejszych butelkach i przechowywać w temperaturze około siedmiu stopni Celsjusza.