Dobrej jakości nóż to jeden z podstawowych elementów niezbędnych w przestrzeni kuchennej. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie kilku modeli, z których każdy powinien być przeznaczony do wykonywania zupełnie innej czynności. Przy zakupie poszczególnych egzemplarzy zwracajmy uwagę przede wszystkim na wytrzymałość materiału, twardość ostrza, a także wygodę trzymania rękojeści w dłoni. W praktyce najbardziej przydatny okazuje się tzw. nóż szefa kuchni, dostępny m.in. w tym sklepie online: https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/noze-szefa-kuchni/58.
Wspomniany we wstępie nóż szefa kuchni to narzędzie uniwersalne, służące do krojenia, rozdrabniania i nacinania zarówno mięsa, jak i ryb czy warzyw. Charakteryzuje się stosunkowo długim i prostym ostrzem (zazwyczaj około 20 cm) oraz niezwykle ergonomiczną rękojeścią.
Drugi godny polecenia produkt to bez wątpienia nóż przeznaczony stricte do krojenia pieczywa – z ząbkowanym ostrzem, które nawet wskutek intensywnej eksploatacji nie tępieje zbyt szybko. Przyda się on też bez problemu do obrabiania wszelkich twardych owoców, takich jak choćby arbuzy lub melony. Na uwagę zasługuje ponadto nóż do sera miękkiego z krótkim ostrzem wyposażony w szeroki grzbiet (gwarancja braku wyginania się). Posiada ono specyficzne wgłębienia w powierzchni, co skutecznie zapobiega przywieraniu plastrów do stali.
Warto mieć także nóż do:
– obierania owoców i warzyw ze skórki – z delikatnie zakrzywiony ostrzem przypominającym ptasi dziób
– trybowania, czyli oddzielania mięsa od kości – zwrotny i bardzo elastyczny
– filetowania ryb