Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych używanych w krajach Europejskich. Jego zalety odżywcze i wszechstronne zastosowanie są jednym ze wskaźników jego popularności na świecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, w jakich daniach i potrawach sprawdza się on najlepiej.
Można używać do pieczenia mięs. Marynowane, a potem upieczone dania nie tracą smaku i zyskują aromatyczny zapach. Mięso nie staje się suche, a przy okazji nie ocieka tłuszczem. Warto również wspomnieć, iż olej rzepakowy sprawdza się również podczas pieczenia wszelakich ciast. Jego delikatny aromat może zastąpić zapach zwykle używanego masła czy margaryny. Dzięki niemu słodkie wypieki nabierają zupełnie nowych doznań smakowych.
Świetnie zastępuje oliwę z oliwek. Nie zmienia smaku sałatek, a wręcz komponuje się z nimi. Można mieszać go z różnymi ziołami, by nadać pikanterii potrawom, a także dodawać go bez przypraw, by uwydatnić delikatność i kruchość warzyw. Dressing sałatek będzie wyjątkowy, a ich świeżość zostanie zachowana.
Dzięki kwasom omega 3 i 6 – olej rzepakowy jest świetnym dodatkiem do potraw dla maluchów już o 6 miesiąca życia. Jego właściwości wpływają na rozwój dzieci i ich wymagających organizmów. Wystarczy jedna łyżka oleju rzepakowego dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na ważne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej rzepakowy to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na rozwój układu nerwowego, a także dbają o naszą odporność.Olej rzepakowy w przystępnej cenie można znaleźć na stronie https://olejarnia-gaja.pl/olej-rzepakowy/. Większość osób używa oleju rzepakowego tylko i wyłącznie do smażenia, nie wiedząc, że ma on również inne zastosowania w kuchni, a nawet w kosmetologii. Jest to ważny wybór dla zdrowia i dobrego samopoczucia.