Wyposażenie lodziarni – co jest potrzebne?

Poziom spożycia lodów w naszym kraju rośnie z roku na rok i wynosi obecnie około 5 litrów na osobę. Nie dziwi zatem fakt, że co rusz powstają nowe lodziarnie, czyli obiekty gastronomiczne specjalizujące się w wytwarzaniu oraz serwowaniu omawianych specjałów. Warunkiem ich powodzenia na mocno konkurencyjnym rynku jest nie tylko wystarczająco atrakcyjna lokalizacja, ale także kompleksowe wyposażenie obejmujące liczne urządzenia i akcesoria. Ma ono bowiem decydujący wpływ na szybkość i jakość obsługi.

Drobne elementy odgrywają ważną rolę

Kluczowe sprzęty niezbędne w każdej lodziarni to oczywiście automat służący do ekspresowego wytwarzania lodów włoskich oraz pasteryzator do klasycznych lodów mlecznych. Oprócz tego przyda się z pewnością nowoczesna schładzarko-zamrażarka szokowa. Pozwala ona ekspresowo obniżyć temperaturę masy lodowej przy jednoczesnym zachowaniu jej optymalnej konsystencji, wilgotności, wagi, smaku, zapachu i wartości odżywczych. Cały proces trwa jedynie półtorej godziny i zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii czy drobnoustrojów (gwarancja pełnego bezpieczeństwa). Kolejne wymagane urządzenia to m.in. frezer do ubijania mieszanki, porządny mikser bądź blender do rozdrabniania owoców, standardowa zamrażarka oraz witryna chłodnicza do eksponowania gotowych lodów. Nie obejdzie się ponadto bez:

-wygodnych mebli w postaci stolików i krzeseł,

-systemu klimatyzacyjnego, który zapewnia ochłodę klientom,

-estetycznych pucharków w kształcie kielicha i talerzyków deserowych,

-drobnych akcesoriów – łyżeczek i widelczyków z tworzywa sztucznego, kuwet, gałkownic, stojaków na wafle, szpatułek czy dyspenserów do słomek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 1 =