Kolagen to zdecydowanie jedno z najważniejszych białek w organizmie człowieka. Stanowi bowiem budulec kości, ścięgien, skóry i poszczególnych narządów. Jego znaczny niedobór może skutkować m.in. poważnymi problemami z poruszaniem się, utratą włosów, nadmierną łamliwością paznokci, a nawet przyspieszonym rozwojem osteoporozy. Warto zatem regularnie spożywać to białko w celach prozdrowotnych.
Największą popularnością od dawna cieszy się kolagen w płynie, ponieważ jest niezwykle wygodny w konsumpcji i łatwo dostępny w licznych sklepach internetowych, a na dodatek nie kosztuje zbyt dużo i bez problemu się wchłania. Pamiętajmy jednak o tym, aby wybrać produkt nie posiadający w składzie syntetycznych substancji. Alternatywę stanowi gotowy proszek kolagenowy będący mieszanką wyizolowanych peptydów oraz aminokwasów. Zazwyczaj zawiera dodatek smakowy, co w znacznym stopniu podnosi jego atrakcyjność w kontekście spożywania. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby dostarczyć omawianą substancję do organizmu w formie zwykłej żelatyny kuchennej (dobrym pomysłem jest choćby dodanie jej do słodkiej galaretki lub ciasta), kilkugramowych kapsułek bądź konkretnych produktów przeznaczonych do jedzenia (golonka, salcesony, pasztety, ryby marynowane w galarecie itp.).