Jaką krajalnicę do pieczywa kupić do piekarni?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jednym z urządzeń niezbędnych w każdej piekarni jest krajalnica do pieczywa. Umożliwia ona bowiem krojenie chleba na kromki o konkretnej grubości, tak aby klient nie musiał tego robić samodzielnie w domu. Taki sprzęt powinien być zbudowany z wytrzymałych materiałów, posiadać określone parametry i być wyposażony w szereg przydatnych akcesoriów, które w znacznym stopniu ułatwiają jego obsługę. Nowoczesne i funkcjonalne krajalnice przeznaczone do zastosowań profesjonalnych można kupić m.in. w tym sklepie online: https://ibis.net.pl/.

Dobrej jakości nóż to priorytet 

Krajalnice do pieczywa dzielą się na mobilne oraz przeznaczone do zabudowy. Właściciele piekarni mogą postawić zarówno na pierwszy, jak i drugi model – w zależności od swoich potrzeb i powierzchni lokalu. W tym przypadku ogromne znaczenie ma przede wszystkim materiał, z którego konstrukcja została wykonana. Zaleca się wybieranie wyłącznie krajalnic z obudową ze stali i podzespołami sterującymi umieszczonymi w specjalnych hermetycznych puszkach, zapewniających im optymalną ochronę. Dodatkowo sprzęt powinien oczywiście spełniać wszelkie wymogi CE.

Niezwykle ważne są dwa elementy – nóż oraz podajnik. Ten pierwszy musi być zrobiony ze stali nierdzewnej i posiadać gładkie ostrze, drugi zaś musi odznaczać się wysoką odpornością na pękanie (plastik jest niewskazany). Kolejnym istotnym parametrem jest grubość krojenia – optymalna to od 15 do 30 mm, co pozwoli idealnie dostosować grubość kromki chleba do oczekiwań klienta. Pożądane akcesorium to również dociskarka, która okazuje się niezwykle pomocna w stabilnym trzymaniu pieczywa.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*