Brykiety drzewne są wykonane ze sprasowanych trocin i są wykorzystywane jako źródło paliwa do gotowania. Są one powszechnie stosowane w kominkach zewnętrznych, dołach przeciwpożarowych i ogniskach, ponieważ palą się gorąco i czysto. Mogą być również używane do rozpoczęcia brykietów węglowych w grillach i wędzarniach.
Brykiety drzewne produkowane są ze sprasowanych trocin, które są prasowane do kształtu za pomocą prasy hydraulicznej. Trociny powstają z wiórów, ścinków lub innych odpadów drzewnych, które zostały rozdrobnione na małe cząstki. Zwykle można je kupić w sklepach z artykułami żelaznymi i centrach handlowych, ale niektóre firmy same wytwarzają trociny, tnąc skrawki drewna za pomocą piły łańcuchowej lub stołowej i sprzedają. Jakościowy brykiet drzewny znaleźć możemy chociażby na stronie https://www.sambudrol.pl/sklep/brykiet.
Proces rozpoczyna się od połączenia trocin z wodą w dużym pojemniku, aż do uzyskania gęstej, przypominającej pastę substancji. Konsystencja tej mieszaniny powinna być podobna do ciasta na naleśniki – wystarczająco gęsta, aby utrzymać swój kształt po ściśnięciu między palcami, ale nie tak gęsta, aby nie mogła przepłynąć przez rurkę wytłaczarki na taśmę przenośnika lub maszyny do formowania. Najlepiej użyć ciepłej wody do przygotowania mieszanki, aby łatwo wchłaniała się w cząstki trocin, nie zbijając się w kulki błota po ściśnięciu ich tylko ręką w rurze wytłaczarki lub w maszynie do formowania.