Co wchodzi w skład wyposażenia dla gastronomii?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Niezbędne minimum

Urządzenia i sprzęty stanowiące wyposażenie lokali gastronomicznych podzielić można na kilka grup. Do pierwszej grupy zaliczyć można meble, zlewozmywaki, szafki czy też półki. To one właśnie stanowią podstawę wyposażenia każdej kuchni. Wszystkie elementy powinny być dobrane w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystywać całą dostępną przestrzeń w kuchni. Meble gastronomiczne na wymiar ze stali nierdzewnej są niezwykle funkcjonalne i znakomicie sprawdzają się we wszystkich restauracjach.

Kolejną grupę wyposażenia stanowią sprzęty wykorzystywane do przyrządzania potraw. Zaliczyć tu należy m.in. różnego rodzaju piece, kuchnie gazowe, elektryczne lub mikrofalowe, opiekacze, płyty grillowe. Trzecia grupa obejmuje urządzenia chłodnicze, a więc lodówki, chłodziarki czy zamrażarki, bez których nie może istnieć żadna kuchnia.

Wśród pozostałych elementów wyposażenia znaleźć można m.in. naleśnikarki, frytkownice, gofrownice gastronomiczne, obieraczki i inne drobne sprzęty. Nie należy zapominać również o urządzeniach i artykułach potrzebnych do utrzymywania czystości i higieny – zmywarki potrzebne do mycia i dezynfekcji naczyń i sztućców, pojemniki na różnego rodzaju odpady, a także szczotki, zmiotki i mopy potrzebne do mycia.

Potrzebne są także specjalistyczne środki czyszczące dedykowane dla tej branży. Nie wolno zapominać o odzieży gastronomicznej. Każdy kucharz powinien być wyposażony w fartuch i czapkę. Należy zadbać o odpowiedni wygląd kelnerów i innych osób pracujących w obsłudze lokalu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*