Wyposażenie lokali gastronomicznych możemy podzielić na kilka kategorii, z których każda pełni ważną funkcję. Początkowo warto zakupić podstawowe sprzęty takie jak zmywarka, piece czy sprzęt do kuchni, a z czasem wzbogacać asortyment o kolejne, istotne dla funkcjonowania obiektu sprzęty.
Myjnie i stacje do dezynfekcji to podstawa w każdej gastronomii. Dzięki urządzeniom klientom ma pewność, że korzysta z bezpiecznych, higienicznych naczyń. Jeśli chodzi o przygotowanie i magazynowanie artykułów spożywczych, to konieczne są lady chłodnicze Poznań jest miastem, w którym można zakupić je w profesjonalnych sklepach. Ich zakup gwarantuje świeżą żywność i dłuższą trwałość produktów. Urządzenia chłodnicze to nie tylko lady, ale również stoły, lodówki, chłodziarki czy zamrażarki. Ich przeciwieństwem są sprzęty grzewcze, które są wykorzystywane do obróbki termicznej potraw. Podstawowy element tzw. kuchni ciepłej. W tej kategorii mieszczą się przede wszystkim piece, w których można przygotowywać mięso, warzywa, jak i pieczywo, a także kotły, patelnie, grille, frytkownice oraz pozostałe urządzenia służące do podgrzewania, smażenia czy pieczenia potraw.