Istnieje wiele rodzajów noży do kuchni. I trzeba wiedzieć, czego potrzebujemy i na co zwracać uwagę przy wyborze noża.
Noże wykorzystywane są w kuchni, ale także w wielu innych zawodach. Noże mogą być używane do cięcia, krojenia i siekania produktów spożywczych.
Istnieją różne rodzaje noży:
Noże palcowe są to małe i bardzo ostre noże, które mogą być używane do krojenia owoców i warzyw. Bardzo łatwo się nimi posługiwać, ponieważ posiadają rączkę, która umożliwia wygodny chwyt. Mają różne rozmiary w zależności od przeznaczenia, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę: mają bardzo ostre ostrze, dzięki któremu bez wysiłku pokroisz wszystko.
Noże ceramiczne są zazwyczaj wykonane z tlenku cyrkonu, który jest bardzo twardym materiałem, który może być zarysowany tylko przez inne materiały ceramiczne. Są idealne do krojenia i siekania, ponieważ nie rdzewieją i nie korodują jak inne metale, więc są łatwiejsze w czyszczeniu i utrzymaniu. Noże ceramiczne mają zazwyczaj ostrze o szerokości około 2 cm, co sprawia, że są idealne do krojenia mięsa i warzyw.
Jego nazwa pochodzi z języka japońskiego, co oznacza trzy zalety. Jest to jeden z najpopularniejszych noży w Japonii, ponieważ posiada trzy cechy, które czynią go wyjątkowym: posiada skośne ostrze, które pozwala na łatwe krojenie; posiada ergonomiczną rękojeść, która zapewnia komfort podczas użytkowania; posiada również dodatkowe ostrze z tyłu noża, które w razie potrzeby można łatwo wyjąć, dzięki czemu nie zabrudzi się podczas przygotowywania produktów spożywczych.