Co powinno znajdować się w lokalu gastronomicznym?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jeśli marzysz o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego, musisz już zacząć planować jego asortyment. Wiedząc, bez jakich sprzętów się nie obejdzie, będziesz już o krok bliżej celu. Wiadomo, że początkowo może być trudno wyposażyć swój lokal tak, jakby się tego najbardziej chciało, jednak istnieją pewne podstawowe sprzęty, bez których lokal może nie funkcjonować prawidłowo. Dlatego zalecamy najpierw zapoznać się z podstawowym wyposażeniem takiego lokalu, a wraz z jego rozwojem można będzie dokupić więcej specjalistycznego sprzętu.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego

Najpotrzebniejsze będą takie sprzęty, jak:

  • ekspres ciśnieniowy
  • piec konwekcyjny
  • krajalnica gastronomiczna
  • chłodziarko-zamrażarka
  • mikrofalówka
  • grill elektryczny
  • płyta indukcyjna
  • zmywarka gastronomiczna
  • kotły warzelne

    Zależnie od specyfiki lokalu, potrzebne mogą być również:

  • szatkownice do warzyw
  • mieszarki
  • grille
  • patelnie gastronomiczne
  • rożna
  • urządzenia do kebabu
  • obieraczki do ziemniaków

    O czym jeszcze należy pamiętać:

  • umeblowanie lokalu
  • zaopatrzenie lokalu w zastawę oraz dekoracje (wszelkiego rodzaju talerze, bulionówki, dzbanki, kubki, filiżanki, kieliszki, salaterki itd.)
  • zapewnienie naczyń gastronomicznych (takich jak: blachy i ruszty do pieczenia, brytfanny, cedzaki, dzbanki, garnki, miski, patelnie, pojemniki GN, pojemniki na żywność, pokrywki, wiadra)
  • kupno akcesoriów gastronomicznych (np. chochle, łyżki cedzakowe, mieszadła do kotła warzelnego, noże, nożyce, obieraki do warzyw itd.)

    Tak naprawdę wiele zależy też od tego, czym konkretnie zamierzamy się zajmować. Duże znaczenie mają same potrawy, które zamierzamy serwować w lokalu.

Bogaty wybór wyposażenia gastronomicznego znajdziesz w sklepie internetowym Klimont.

Szukasz lady do sklepu ? Sprawdź ofertę!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*