Jak się przygotować do biegania

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Bieganie wciąż pozostaje jedną z najpopularniejszych form aktywności fizycznej i nie ma tu powodów do zdziwienia – w zasadzie nic nam nie potrzeba, a możemy biegać wszędzie i tym samym podnieść naszą kondycję fizyczną. O ile drugie założenie jest w 100% prawdziwe, to powiedzenie, że nic nie potrzebujemy nie do końca jest prawdą. O ile sprawa ubioru czy akcesoriów daje dużą dowolność dla biegacza, to jednak kwestia odpowiedniego obuwia powinna zainteresować każdego chcącego biegać.

W teorii można używać jakiegokolwiek obuwia znalezionego w szafie, ale takie podejście może przysporzyć więcej kłopotów, niż zysków płynących z uprawiania sportu. Buty do biegania to element, który dobrze zastosowany polepszy jakość biegania i ochroni przed przykrymi zjawiskami. Na rynku są buty przemysłowe i nikt ich nie używa do chodzenia na bankiety, dlaczego więc miałbyś używać obuwia przystosowanego do codziennych czynności, aby w nich biegać?

Buty do biegania muszą być wytrzymałe, w końcu planujemy w nich pokonywać duże dystanse w różnych warunkach. Rozmiar ma znaczenie – należy dopasować obuwie nie tylko do wielkości stopy, ale także szerokości, na rynku jest spory wybór. Odpowiednio dobrany rozmiar będzie wygodny i uchroni przed urazami. Nie bez znaczenia jest także rodzaj obuwia do biegania, a właściwie – rodzaj podeszwy. W zależności od tego czy planujemy biegać po utwardzonym terenie (miasto, park, drogi asfaltowe) warto zainteresować się butem lekkim, elastycznym, oferującym odpowiednią amortyzację. Jeśli jednak nasze plany treningowe kierujemy w stronę biegów po lasach czy terenach nieutwardzonych to dobrym wyborem jest but o twardej podeszwie, dający należytą sztywność oraz posiadający głęboki bieżnik, aby zagwarantować odpowiednie trzymanie na luźnych i śliskich powierzchniach.

Artykuł napisany dla Portalu we współpracy z sklep Woliniusz- obuwie sportowo turystyczne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*